Loading...
Nybörjare2020-04-27T20:39:12+02:00

Vill du också börja spela golf?

Vi på Golf Lab älskar nybörjare för då får vi chansen att ge dig en gedigen utbildning redan från första början. Det stora jobbet gör man själv, men man sparar både svett och tårar om man får vägledning i början.

Om man vill börja spela så finns det två alternativ.

  1. Gå en av våra nybörjarkurser (Se datum nedan)
    Vi hjälper dig med både teknik och den teori som är nödvändig för att kunna börja spela. Dessutom hjälper vi dig att hitta bra alternativ  för fortsatt träning och val av hemmaklubb mm.
  2. Ta privatlektioner. en tränare hjälper dig/er att komma igång med framförallt tekniken för de olika delarna av spelet. Teorin sköter ni själva på Golfförbundets hemsida.

Vi följer Svenska Golfförbundets utbildningsplan för nybörjarkurser och våra grupper består av 5 – 8 deltagare. Vi har kurser på vardagskvällar eller på lördagar och söndagar. Varje kurs omfattar  8 timmar praktisk träning och ca 2 timmar teori.

Vi har ett samarbete med Grindslanten GK som ger er rabatterade priser på medlemskap om ni skulle vilja bli medlem.

För mer information om priser för medlemskap mm se Grindslanten GK’s hemsida.


Glöm inte att du kan nyttja ditt friskvårdsbidrag för att betala din kurs. Läs mer

Vanliga frågor

Hur börjar jag spela golf?2020-04-27T15:37:59+02:00

För att få spela golf på merparten av Sveriges banor behöver du Grönt Kort – ett sorts bevis på att du har koll på spelet och reglerna. Grönt Kort får du genom att gå en digital teorikurs (som du kommer åt på den här sajten) och träna på spelet, gärna med hjälp av en PGA-utbildad tränare. När du känner dig redo är det dags att göra spelprovet genom att gå en runda på golfbanan på ett givet antal slag.

När du har klarat och registrerat spelprovet hjälper golfklubben dig att aktivera ditt Gröna Kort. Efter det är det bara att hitta en klubb där du vill bli medlem! Golfklubbarna har ofta bra erbjudanden för dig som är ny, med både introduktionsutbildning och “prova på”-medlemskap.

Det finns också så kallade pay and play-banor, där du inte behöver ha Grönt Kort för att spela. Men med Grönt Kort och ett aktivt medlemskap i en golfklubb får du åtkomst till alla Sveriges banor.

Kontakta en golfklubb nära dig så berättar de mer!

Behöver jag göra ett teoriprov?2020-04-27T15:38:11+02:00

Nej, det behöver du inte. Du stämmer istället av dina kunskaper i korta quiz under vägens gång på Grönt Kort-webben.

Hur fungerar spelprovet?2020-04-27T15:38:18+02:00

Spelprovet gör du efter godkänd teori. Det går ut på att du går en runda över 9 hål på en valfri banvärderad golfbana, på ett givet antal slag.

Antalet slag som ger godkänt på spelprovet varierar beroende på vilken bana och tee du väljer, eftersom banor kan vara olika svåra och därför ge dig fler eller färre slag du ska klara av att gå runt banan på. Du behöver spela 9 hål på motsvarande handicap 54.

Rundan måste spelas tillsammans med en så kallad markör, det vill säga en person som också har ett Golf-ID och som hjälper dig att räkna dina slag under rundan. När du har spelat klart registrerar du rundan och dina poäng. Har du klarat av att gå rundan på dina givna antal slag så har du klarat Grönt Kort, och golfklubben kan hjälpa dig att godkänna kortet.

Innan du ger dig ut: kontakta golfklubben vars bana du vill spela på för att höra vad som gäller kring att boka in en runda för spelprov, vad det kostar och om banan är banvärderad.

Vad behöver jag för utrustning?2020-04-27T15:38:30+02:00

För att spela golf behöver du klubbor, som du i många fall kan låna på klubben. Du behöver också bag, boll, greenlagare, gymnastikskor och – om du vill – peggar för när du slår ut från tee. Det kan vara bra att ha flera bollar, om du skulle råka slå bort några.

Som nybörjare räcker det ofta med 6–7 klubbor. När du blir lite bättre kan du fylla på med fler klubbor (max 14 stycken), och golfskor som är anpassade för ett bra grepp mot marken.

Finns det en åldersgräns för att börja spela?2020-04-27T15:38:52+02:00

Du kan vara hur ung eller gammal som helst när du börjar spela golf. Det viktigaste är att anpassa svårighetsgraden efter dina förutsättningar.

För barn upp till 12 år finns Golfäventyret – en kurs som är anpassad efter barnens förmåga, och som genom lekfullhet och utmaningar hjälper dem att lära sig spelet.

Kontakta en golfklubb nära dig om du har ett barn i din närhet som du vill hjälpa att komma igång!

Vad kostar det att ta grönt kort?2020-04-27T15:39:06+02:00

Det kan variera, beroende på hur du väljer att komma igång. Grönt Kort-webben där du lär dig teorin är helt gratis, och den kommer du åt genom att registrera dig här på plattformen.

Att sedan träna golfspelet kan du välja att göra mer eller mindre kostnadsfritt på egen hand – det kostar dock en slant att träna på driving rangen. Antingen köper du en enstaka hink med rangebollar (cirka 20–50 kronor beroende på klubb och antalet bollar) eller ett rangekort som du kan använda flera gånger.

Vi rekommenderar däremot att du tar hjälp av en utbildad golftränare för att lära dig spelets grunder och rätt teknik. De flesta golfklubbarna erbjuder nybörjarutbildningar med praktisk träning, många gånger paketerade med medlemskap.

När du ska göra ditt spelprov är det bra att kontakta klubben i förväg, för att höra vilka spelavgifter som gäller för just den banan.

Måste jag vara medlem i en klubb för att få spela?2020-04-27T15:39:14+02:00

De flesta golfklubbarna vill att du är medlem i en golfklubb (deras egen eller någon annan) för att få spela på deras bana. Medlemsavgiften varierar, så kontakta den eller de klubbar som du är intresserad av att gå med i.

Merparten av klubbarna har en hemsida där du enkelt kan se vilka medlemsskap de har och vad olika innehåll kostar.

Det finns också så kallade pay and play-banor, där du inte behöver vara medlem för att spela. Men med Grönt Kort och ett aktivt medlemskap i en golfklubb får du åtkomst till alla Sveriges banor.

Jag har spelat förut. Hur gör jag för att börja spela igen?2020-04-27T15:39:22+02:00

Du är alltid välkommen tillbaka till golfen. Om du har varit aktiv medlem efter 2004 finns ditt Golf-ID registrerat i Golfens IT-system. Då kan en golfklubb aktivera dig som medlem med det handicap du senast var noterad på. Slutade du före 2004 så behöver du genomföra teorin och spelprovet igen för att få handicap 54 eller lägre.

Kontakta den klubb där du vill bli medlem, så hjälper de dig.

HITTA TILL OSS!

Turebergs Allé 2
191 61 Sollentuna
Phone: 08-35 33 55
Email: info@golflab.se
Till toppen